Hema en genderneutraal

Vandaag werd er bekend gemaakt dat Hema voortaan de labels uit de kinderkleding haalt waarop staat ‘Boys’ en ‘Girls’. In plaats daarvan komt er nu een Kids-afdeling, waarbij er geen onderscheid meer gemaakt wordt tussen jongens en meisjes. Hema is genderneutraal en dat maakte nogal wat los.

hema genderneutraal

HEMA EN GENDERNEUTRAAL

Vanaf het moment at een kind geboren wordt, wordt hij of zij in een hokje geplaatst, die van een jongen of een meisje. Meisjes dragen roze en zijn lief en schattig, jongens dragen juist weer blauw en zijn stoer. Dit zie je constant weer terugkomen. Roze stofzuigers bij de Intertoys en grote auto’s voor de jongens. En ook bij de kleding die je kunt kopen komt dit weer terug. Bij de meisjes staan er lieve teksten op, zoals ‘Princess’ of ‘Butterfly’ en ‘I love my mum’, bij de jongens juist weer wetenschap, dino’s en weer die auto’s. Meisjes zijn schattig met zachte kleuren, jongens weer stoer met donkere en hardere kleuren. T-shirts voor een jongen met ‘Little man, big dreams’ zijn leuk, maar als er op het meisjes t-shirt ‘Little girl, big smiles’ staat, dan gaat het fout. Meisjes hebben net zoals jongens grote dromen, maar we blijven altijd in de rollen hangen.

Ik heb al meerdere keren rondgelopen op de jongensafdeling en daar ook wel eens wat gekocht voor mijn dochter, want soms vond ik die kleding gewoon veel leuker. En waarom zou een meisje geen zwart en donkerblauw mogen dragen, of een t-shirt met dino’s? Een schoen kopen zonder glitter of bloemen voor een klein meisje, lijkt bijna onbegonnen werk.

De Hema springt hier nu als eerste Nederlandse kledingmerk op in en verwijderd de labels in de kleding. Voortaan is er een Kids-afdeling en geen afdeling meer apart voor jongens of meisjes. Daarnaast wordt het assortiment uitgebreid en is er straks ook genderneutrale kleding te koop. Het lijkt iets kleins, maar het is heel belangrijk dat we jongens en meisjes hetzelfde behandelen en dat we een beetje afstappen van de rollen die er zo ingestampt zitten bij iedereen.

Met verbazing heb ik dan ook de reacties gelezen op de nieuwsberichten en op Facebook. Mensen die nooit meer naar de Hema willen, die denken dat jongens nu gedwongen worden om in een jurkje rond te lopen, dat meisjes nu geen rokje meer mogen dragen of dat alles duf en grijs wordt. Dat wordt natuurlijk helemaal nergens gezegd, de labels verdwijnen alleen en ik snap werkelijk waar niet waarom daar zo’n groot punt van wordt gemaakt. Niemand dwingt je om je zoon in een jurk te proppen of een meisje alleen maar t-shirts met auto’s te laten dragen. Er wordt alleen een keuze gegeven en wat je koopt, dat is aan jou.

Gelukkig staan er tegenover alle negatieve reacties, ook heel veel positieve reacties en die probeer ik maar te onthouden. Vandaag heb ik in ieder geval een extra rondje door de Hema gelopen en ik kan niet wachten tot de nieuwe afdeling er is.

Goed, nog één ding om te zeuren, want ik blijf een Nederlander natuurlijk. Hema; waarom gekozen voor een Kids-afdeling en niet gewoon ‘kinderen’. Past voor mij veel beter bij een oer-Hollands merk en overal Engelse woorden (ook al maak ik me daar zelf ook genoeg schuldig aan) is toch ook niet altijd nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge