Gelezen: Judas van Astrid Holleeder

Gisteren begon ik aan het einde van de middag eindelijk aan het boek Judas van Astrid Holleeder. En vanaf de eerste pagina was ik verkocht en kon ik hem niet meer wegleggen. Net voor twaalf uur ’s nachts had ik hem uit, aan één stuk doorgelezen. Het avondeten was dan ook erg gezellig haha, ik was even niet aanspreekbaar. En aangezien Amber niet kan/wil slapen en ik dus niet kan/mag slapen, begin ik maar direct aan deze blogpost.

Lekker koos-make-uploos een boek lezen, warm, pantoffels en een grote mok thee. Kan niet beter. 

JUDAS VAN ASTRID HOLLEEDER

Ik moest er even op wachten, want ik mocht het boek lenen van mijn moeder. Zij heeft hem gekregen op haar verjaardag en ik kon hem dus na haar lezen. Maar het was het wachten waard. Wat een verhaal! Het is moeilijk een voorstelling te maken van het leven van de familie Holleeder, vroeger, heden en de toekomst, maar Astrid Holleeder lukt het om je helemaal mee te nemen in haar leven.

De status als BN-er van Willem Holleeder, waar ik me overigens ontzettend aan ergerde, werd in één klap vernietigd en dat allemaal door de bekentenissen van de twee zussen van Willem Holleeder en zijn ex-vriendin. De tapes die zij stiekem hebben opgenomen van zijn gesprekken en die afgespeeld worden in onder andere RTL Late Night, maken het nogmaals pijnlijk duidelijk hoe hij omging met zijn omgeving. Verschrikkelijk. Dankzij deze bekentenissen, zit Holleeder nu vast, maar dat hij hierbij niet zal laten, weten de zussen en zijn ex-vriendin maar al te goed. Een paar maanden geleden kwam nog het bericht naar buiten, dat hij opdracht had gegeven voor de liquidatie van zijn twee zussen en Peter R. de Vries.

judas van astrid holleeder boek

De rechtszaak tegen Holleeder is nog in volle gang, maar Astrid Holleeder brengt haar eigen verhaal naar buiten in de vorm van dit meeslepende boek. Ik lees (soms vol afschuw) hoe haar jeugd was binnen een verstoorde gezinssituatie, hoe ze en hun gezin behandelt werd door haar vader en hoe alles veranderde na de Heineken-ontvoering waar haar broer bij betrokken was. Deze gebeurtenis bepaalde niet alleen hoe het leven van Willem Holleeder eruit zou gaan zien, maar ook die van zijn zussen, broer, moeder, vriendinnen en iedereen die met hem betrokken raakte.

Alles draait om Willem Holleeder en hij zorgt er ook weer voor dat alles om hem blijft draaien. Zijn wil is wet en de risico’s zijn groot voor iedereen die geen vriend van hem is. Het is bijna onbegrijpelijk om te lezen en te beseffen hoeveel macht hij had (en waarschijnlijk nog steeds heeft). Astrid Holleeder sluit haar boek af met een brief aan haar broer. Ze heeft hem opgesloten door haar getuigenis, maar aan de andere kant is zij ook voor altijd opgesloten. Geen werk meer, moeten verhuizen en haar vrijheid is voor altijd aangetast. Haar leven en die van anderen is er niet bepaald gemakkelijker op geworden. Om te lezen dat ze soms met een kogelvrij-vest naar buiten gaat en dat ze zich erin berust hebben, dat ze waarschijnlijk ooit vermoord zullen worden, is stuitend en heel heftig. Wat een moed.

Ik wil er ook weer niet weer al teveel over schrijven voor degenen die het boek nog niet hebben gelezen, maar ik vind het boek heel erg goed. En ik heb ontzettend veel bewondering voor Astrid en Sonja Holleeder en Sandra Brekken, en de hele familie. Voor hun leven, hoe ze altijd hiermee hebben moeten omgaan en met alles wat ze nog tegemoet gaan. En speciaal voor Astrid Holleeder, dat ze niet gestopt is met de getuigenis, maar ook dit boek heeft geschreven voor iedereen die het wil lezen. Dit boek gaat nu verder naar mijnn zusje en ik weet nu al dat ook zij hem niet weg kan leggen.

Mocht je Judas nog niet hebben gelezen, ga dat dan zeker doen. Je kunt hem via bol.com kopen en dan heb je hem de volgende dag in huis (paperback en e-book is ook beschikbaar) of natuurlijk bij een boekhandel bij jou in de buurt.

In dit artikel staan affiliate links. Meer informatie.

6 reacties

 1. Nina schreef:

  Ik heb hem ook gelezen, vond het ook erg heftig.

 2. Laura schreef:

  Ik heb hem nog niet gelezen, maar wil dat nog wel graag doen denk ik. heb er nu al zoveel over gehoord.

 3. manicure schreef:

  Wow, awesome weblog structure! How long have you been running a blog for?
  you made blogging look easy. The whole glance of your
  web site is great, let alone the content material!
  manicure onlangs geplaatst…manicureMy Profile

 4. manicure schreef:

  Do you have any video of that? I’d like to find out
  more details.
  manicure onlangs geplaatst…manicureMy Profile

 5. manicure schreef:

  Hi colleagues, how is all, and what you want to say concerning this piece
  of writing, in my view its really remarkable in favor of me.
  manicure onlangs geplaatst…manicureMy Profile

 6. Fabulous, what a webpage it is! This weblog presents valuable facts to
  us, keep it up.
  How much does it cost to lengthen your legs? onlangs geplaatst…How much does it cost to lengthen your legs?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge