Kleurcodes bij haarverf

Mijn haar laat ik meestal verven bij de kapper, maar ik doe het ook wel eens zelf. Maar elke keer sta ik weer in de drogist naar de kleuren en namen te kijken en heb ik werkelijk geen idee welke ik zal kopen. De kleuren op de foto’s op de verpakking zien er meestal prachtig uit, maar welke kleur moet ik nou hebben. Gelukkig kom je veel te weten aan de hand van de kleurcodes bij haarverf die op de verpakking staan. Ik leg het in dit artikel allemaal uit!

Ken jij dat gevoel ook, dat je in de Etos of Kruidvat staat en vreselijk twijfelt welke kleur je gaat kiezen. Want hoe valt hij eigenlijk uit, is het misschien te donker of te licht, zit er teveel rood in of is het juist een te koele kleur. Op de verpakking staan altijd hele mooie foto’s, prachtige namen en een twee- of driecijferige code. En juist deze code is belangrijk om te weten te komen om wat voor kleur het (ongeveer) gaat.

kleurcodes_haarverf

KLEURCODES BIJ HAARVERF

Op de verpakking staat altijd een kleurcode die bestaat uit twee of drie gedeeltes, vaak boven de naam van de kleur of op de bovenkant van de verpakking. Elk nummer van deze code heeft een betekenis. Het derde gedeelte wordt niet altijd gebruikt, sommige merken gebruiken maar twee nummers om de kleur aan te duiden. De meeste merken gebruiken echter wel drie nummers.

Het eerste nummer van deze code, staat voor de volgende kleuren:

1. Zwart
2. Bruinzwart
3. Donkerbruin
4. Middenbruin
5. Lichtbruin
6. Donkerblond
7. Middenblond
8. Lichtblond
9. Zeer lichtblond
10. Extra lichtblond

Uit deze nummers kom je dus al heel veel te weten over de kleur. De foto op de verpakking maakt in dit geval natuurlijk ook al veel duidelijk, maar het nummer is meer specifiek. Hoe lager het getal, hoe donkerder de kleur zal zijn. Er zit natuurlijk wel verschil tussen de verschillende merken haarverf, maar het geeft je een goede richting. Kleurcode 7 bij Syoss, zal dus min of meer gelijk zijn aan kleurcode 7 bij Schwarzkopf.

Nuances

En dan ga je kijken naar het tweede en eventueel het derde gedeelte van de kleurcode. Hierbij gaat het om de nuances van de kleur:

0: Natuurlijk
1. As
2. Parelmoer
3. Goud
4. Koper
5. Mahonie
6. Rood
7. Groen

Het eerste nummer is de hoofdnuance en het derde nummer, mits die erbij staat, is de toegevoegde nuance. Hierbij is er verschil tussen neutrale, koele en warme nuances. As, parelmoer en groen zijn koele nuances. Goud, koper en rood zijn warme nuances en mahony en natuurlijk zijn neutrale nuances.

Denk nou niet bij nummer 7: ‘Groen? Ik wil geen groen haar!’. Nee, je haar zal er niet groen uitzien. Groen wordt namelijk veel gebruikt in lichtblonde haarverf, het neutraliseert namelijk de warme tonen in je huid en maakt de kleur koeler. Vaak zie je bij dat extreme lichtblonde haar ook dat er as wordt gebruikt als nuance.

Hoe kun je deze kleurcodes dan toepassen?

Kleurcode 432 van l’Oréal heet ‘Midden Goud Parelmoerbruin’. Het eerste cijfer geeft aan dat het om een middenbruine kleur gaat en het tweede en derde cijfer geven de nuances van goud en parelmoer. Hier is de naam dus ook representatief voor de kleur. Kleurcode 460 heet ‘Strawberry Kiss’ en dat wordt het wat lastiger. Code 4 is weer middenbruin, maar het tweede nummer geeft aan dat het om een rode nuance gaat met een natuurlijke finish. Hier kun je dus vanuit gaan dat de rode kleur behoorlijk dominant is, want hij wordt niet afgezwakt een toegevoegde nuance.

Ik hoop dat het deze uitleg het wat duidelijker heeft gemaakt wat de kleurcodes betekenen en dat het de volgende keer makkelijker wordt om een haarverf uit te kiezen. Twijfel je nou tussen twee kleuren, kies dan altijd de lichtste van de twee. Je kunt namelijk altijd je haar nog een keer donkerder verven, maar niet lichter.

1 reactie

  1. Gerald Balticus schreef:

    Maar als ik 7 ben? Wie is dan nummer 12?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge